top of page

ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΗΚΩΣΤΑ

Σολίστ πιάνου

Η Ειρήνη Σαρηκώστα  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο (τάξη Κ. Γαϊτάνου)  και αποφοίτησε με δίπλωμα σολίστ  Α’ Βραβείο και το  Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης  Alex Tournaissen.

Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία  στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου  Royal College of Music London από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό  σολιστικό δίπλωμα πιάνου A.R.C.M. Associate of the Royal College of Music postgraduate piano diploma.

Μελέτησε  δίπλα σε σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως οι Irina Zaritskaya, Yonty Solomon, Tatyana Nikolayeva, Lev Vlassenko, Μαρτίνος Τιρίμος. 

 

Παρακολούθησε masterclasses μουσικής δωματίου με τους Igor Oistrakh, Timothy Hugh και Grigory Zhislin στο Royal College of Music στο Λονδίνο  και  πιάνο  masterclasses   με τους Diane Andersen, Vera Gornostaeva και Eliso Virsaladze  στο Centre Européen des Activités  Artistiques Yamaha   στο Παρίσι.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ  και έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των 11 ετών που σπούδασε και εργάστηκε στο Λονδίνο, επιλέχθηκε από το Live Music Now ( ιδρυτής Sir Yehudi Menuhin)  να συμμετάσχει σε σειρά συναυλιών  στην   Αγγλία,  Ιρλανδία, Αυστρία και Γερμανία. Στον οργανισμό Live Music Now συνεργάστηκε  σε workshops, μεταξύ άλλων, και με μουσικούς της London Symphony Orchestra και εξειδικεύτηκε στον σχεδιασμό, στην οργάνωση και στη διεξαγωγή  συναυλιών – παρουσιάσεων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε άρθρο της η εφημερίδα Herald Tribune αναφέρθηκε εκτενώς με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια για την συνολική της παρουσία στον οργανισμό. 

https://www.livemusicnow.org.uk/

Με  χορηγό την Bank of Cyprus London Ltd. συμμετείχε στις  συναυλίες  του κύκλου Young Greek Master Series στο Hellenic Centre of London.   

 

Ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της είναι αφιερωμένο στην μουσική δωματίου. Το 2007 ως μόνιμο μέλος του Trio Ensemle X ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργα των  Ελλήνων συνθετών Θ. Αντωνίου, Ι. Παπαδάτου, Α. Ντάρλα (Αρχείο Θ. Ταμβάκου). 

Το 2008 δημιούργησε το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα Μουσική για Όλους (Τετράδια Πολιτισμού, Τεύχη 3-4, Δεκέμβριος 2008, Υπουργείο Πολιτισμού). Στόχος του προγράμματος, η  μετάδοση  της τέχνης της κλασικής μουσικής με έναν  νέο κώδικα επικοινωνίας μουσικού – ακροατή που ορίζεται  μέσα από παρακολούθηση  συναυλιών  υψηλής ποιότητας όπου  κατά την διάρκεια τους ο ακροατής  συμμετέχει ενεργά με αποτέλεσμα την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία του.  Το 2009  μέρος του  εκπαιδευτικού  προγράμματος Μουσική για Όλους υλοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Ειρήνη Σαρηκώστα και την Κρατική  Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με την Διεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής του Υπουργείου Πολιτισμού εισάγοντας μία μεγάλη καινοτομία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.

 

https://www.tsso.gr/inst/tsso_6/gallery/DAM/EVENTS/PROGRAM/20090320_program.pdf

Συνέβαλε ενεργά στον  εξαιρετικά  ευαίσθητο  τομέα της Επιμόρφωσης Ενηλίκων στην Ελλάδα καθώς  το 2009 και για δύο χρόνια   συνεργάστηκε  με την Γενική Γραμματεία  Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας  και την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής εκπαιδεύοντας ενήλικες σε  προγράμματα σεμιναρίων μουσικής με  στόχο την συμπλήρωση της βασικής παιδείας του γενικού πληθυσμού.

 

Το πολύπλευρο ενδιαφέρον της για την προώθηση της κλασικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό, την οδήγησε στην  παρακολούθηση και απόκτηση εξειδικευμένης πιστοποίησης στην Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων καθώς και στην Μουσικοθεραπεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Έχει ηχογραφήσει  για το Radio France, το Ελληνικό Τμήμα του BBC Radio, το Ισραηλινό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα και την Ελληνική Τηλεόραση.

Στο πιανιστικό  διδακτικό της έργο περιλαμβάνονται συνεργασίες ως βοηθός καθηγητή  στο  The Yehudi Menuhin School (Surrey) και ως  μόνιμη καθηγήτρια στο Manor House Boarding School (Surrey).

Από το 2001 έως το 2018 ήταν σε  μόνιμη συνεργασία με τον βιολονίστα    Αλέξη Θεοφυλάκτου,  Εξάρχοντα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και  με το Κεντρικό  Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Το 2012-2014 διετέλεσε Υπεύθυνη Πολιτισμού στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου.  Έχει  πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια με θέμα την μουσική διδασκαλία και εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό μέλος του APOCHROSIS Ensemble και   μέλος του   Δ.Σ. του Κεντρικού  Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών  με αρμοδιότητα το Μουσικό τμήμα.    

DSC_0171 copy.jpg
bottom of page